Påske – En tid for å stresse ned

HomeOkategoriseradePåske – En tid for å stresse ned

Vi vet alle at stress ikke er bra for oss men hva skjer egentlig i kroppen vår når vi stresser?

Binyrebarkhormonene (produseres i binyrene) kortisol og DHEA er, som tidligere nevnt, en viktig del av kroppens stressrespons. Ved kortvarig stress (og det som normalt oppfattes som ”sunt stress”) øker binyrenes produksjon av de to stresshormonene. Dette er en sunn og normal respons fra kroppen som kort sagt er ment å gjøre deg klar til ”kamp”. Det betyr at kroppen settes i beredskap slik at den kan håndtere situasjonen du står ovenfor. Når utfordringen er løst vil kroppen din igjen stabilisere hormonproduksjonen.

Stressmekanismen vår kommer fra en tid da det var mer aktuelt å mobilisere kroppen for å overleve en forbigående fare. I dag er stress noe de fleste av oss assosierer med mye av det som til en hver tid oppleves rundt oss. Arbeidslivet er ofte en uke med stress, og batteriene lader vi helgen, eller gjør vi det?

Det er når kroppen forblir anspent fordi den ikke får tid til å normalisert seg, og stressnivået konstant går i stigende retning, at hormonbalansen i kroppen forskyves. Dette oppleves som usunt stress og har en rekke negative effekter, både fysisk og psykisk.

De negative konsekvensene lar ikke vente på seg og du kan oppleve en cocktail av ulike stressrelaterte plager: Hurtig sliten og utmattettet, vektøkning (ofte rundt magen og hoftene), muskeltap, hudproblemer, redusert serotonin produksjon som gir utslag i nedstemthet og depresjon, stigende kolesterol nivå, redusert sexlyst, insulin resistens, økt appetitt og sukkerhunger, leddsmerter, redusert søvnkvalitet, utbrent, hukommelsessvikt og redusert immunforsvar samtidig som kroppens inflammasjonsnivå  forsterkes.

Så her har vi det – Sunt stress som normaliseres og ikke er konstant eller stigende er helt normalt, mens når kroppen forblir anspent og stressnivået er stigende vil alle de negative konsekvensene oppstå.

Så jo bedre teknikker vi har for å frigjøre oss for usunt stress i hverdagen vi vil fungere optimalt og ikke vil få alle disse negative følgende.

Vi tror gjerne at tv, data og andre  lignende aktiviteter hjelper oss og stresse ned, men i realiteten har det helt motsatt effekt.

Jeg for min del jobber hver eneste dag med å være enda mer tilstede enn jeg var i går, enda mer avslappet til både Facebook og andre sosiale medier, enda mer frigjort fra mobilen om ungene mine vil ha min oppmerksomhet og enda mer delaktig i mitt eget liv <3 Og det har jeg også tenkt å bruke påsken på 🙂 Jeg håper dere alle vil ha en fredfull og fin påske med indre ro og velbehag om det måtte være på en fjelltopp, i skogen eller ved vannet.

RIKTIG GOD PÅSKE ALLE SAMMEN!

– Linda